Църквата почита днес Св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Той бил ревностен

...
Църквата почита днес Св. свещеномъченик Поликарп, епископ Смирненски. Той бил ревностен
Коментари Харесай

Св. Поликарп останал невредим сред пламъците, загинал от меч |

Църквата уважава днес Св. свещеномъченик Поликарп, свещеник Смирненски. Той бил ревнив просветител на вярата Христова, имал подарък на чудотворство и изцерения на заболявания. 

Св. Поликарп Смирненски е роден към 70 година. Сведения за живота му до встъпването в епископско служение не са непокътнати. Той бил възпитаник на св. евангелист Иоан Богослов, от който евентуално е подложен за свещеник на Смирненската черква. 

Св. Поликарп бил още относително прекомерно млад, когато св. Игнатий направил своето странствуване от Антиохия за Рим, с цел да одобри там мъченическа гибел. Като останал въпреки и не дълго време в Смирна, където св. Поликарп бил към този момент свещеник, св. Игнатий бил изумен от неуморната и ревностна пастирска активност на младия Смирненски свещеник, от неговите непрестанни и всестранни грижи за богатството на Църквата и за религиозно-нравственото единство на повереното му паство. 

В 155 година св. Поликарп отишъл в Рим, с цел да обсъдят взаимно с римския свещеник Аникита някои общи църковни въпроси, основно за празнуването на Пасхата. 

Наскоро след своето завръщане от Рим, към този момент 86-годишен, св. Поликарп приключил в 156 година страдалчески своя дълъг и плодотворен живот. Той бил наказан да бъде изгорял жив, само че останал незасегнат измежду пламъците. Затова бил прободен с меч, след което тялото му било изгорено. 
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР